Banana bread

Na banánový chlebíček neboli banana bread je ideální čas, kdykoliv máte doma přezrálé banány. Je to perfektní způsob, jak je zužitkovat - těsto se jimi přirozeně osladí a navíc je krásně mokré, žádná dusivá suchá buchta. Chlebíček je pak dobrý i samotný (třeba na snídani), ale pokud ho chcete povýšit na dezert téměř slavnostní, nakrájejte ho na plátky, ohřejte v topinkovači a podávejte s jogurtem, čerstvým banánem a javorovým sirupem.


Na 1 banana bread potřebujeme:

Banana bread:
80 g másla
120 g cukru krupice
3 přezrálé banány
2 vejce
1/4 lžičky soli
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého kardamomu
4 lžíce bílého jogurtu
200 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
+ trocha másla a mouky na vymazání a vysypání formy

Na dokončení:
bílý jogurt
banán nakrájený na plátky
javorový sirup


Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C.

Formu na banana bread (forma na srnčí hřbet by také měla dobře posloužit, pokud tu na banana bread nevlastníte) si vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Rozpustíme si 80 g másla a mixujeme se 120 g cukru krupice, dokud se cukr nerozpustí. V jiné míse si tyčovým mixérem (nebo jenom vidličkou) rozmělníme 3 přezrálé banány a přidáme je k máslu s cukrem. Přidáme 2 vejce, 1/4 lžičky soli, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého kardamomu a 4 lžíce bílého jogurtu. Dobře promixujeme. Jako poslední přidáme 200 g hladké mouky a 1,5 lžičky prášku do pečiva a opět promixujeme.

Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut.

Po upečení vyklopíme z formy a necháme zchladnout.

Servírujeme nakrájené na plátky, které nejdříve prohřejeme v topinkovači, následně na každý dáme několik lžic bílého jogurtu, poklademe nakrájeným banánem a přelijeme javorovým sirupem.