Bezlepkové mrkvové cupcakes

Dnešní recept potěší všechny bezlepkáře, ať už klasickou mouku vynechávají dobrovolně (protože je to zdravější), nebo jsou na lepek v ní obsažený alergičtí. Já sice alergická nejsem, ale chtěla bych vyzkoušet, co se mnou omezení spotřeby lepku udělá. Začala jsem tedy kupovat kukuřičné těstoviny, pohankové vločky a bezlepkové mouky. Nejvíc zvědavá jsem samozřejmě byla na bezlepkové pečení, protože to se dle dostupných informací zdálo jako velmi náročná disciplína. Pokud nejde přímo o recepty, kde se mouka vůbec nepoužívá a místo ní jsou v těstě vyšlehané bílky, náhradou pšeničné mouky za bezlepkovou se těsto může chovat (a chutnat) úplně jinak. Proto mě příjemně překvapilo, že hned první pokus s čistě bezlepkovými moukami se mi vydařil. V těchto mrkvových cupcakes je použita pohanková a rýžová mouka a opravdu vám garantuji, že oproti klasické mouce nepoznáte rozdíl. K mrkvi se krásně hodí kombinace koření, kterou můžete libovolně obměňovat (hodí se i skořice, perníkové koření...), a to celé doplňuje lehký lučinovo-tvarohový krém. Pozor, krém je malinko tekutější, takže vysoké zdobení z něj vykouzlíte jedině, pokud ho dáte předem ztuhnout do ledničky.


Na 12 cupcakes potřebujeme:

Mrkvový korpus:
120 g cukru krupice
2 vejce
80 ml slunečnicového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
větší špetka strouhaného muškátového oříšku
větší špetka mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého badyánu
1/2 lžičky citronové kůry
300 g očištěné mrkve
120 g pohankové mouky polohrubé
60 g rýžové mouky
špetka soli
1 lžička jedlé sody

Lučinovo-tvarohový krém:
200 g lučiny
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
4 lžíce cukru moučka


Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C.

120 g cukru krupice prošleháme se dvěma vejci a 80 ml slunečnicového oleje do pěny. Přidáme 1 lžičku vanilkového extraktu, větší špetku strouhaného muškátového oříšku a mletého hřebíčku a po půl lžičce mletý zázvor, mletý badyán a citronovou kůru. Opět promixujeme.

300 g očištěné mrkve si nastrouháme najemno a přimícháme ke směsi.

Nakonec přisypeme 120 g polohrubé pohankové mouky, 60 g rýžové mouky, špetku soli a 1 lžičku jedlé sody a vše důkladně promícháme stěrkou.

Vyložíme si formu na muffiny papírovými košíčky a lžící do košíčků dávkujeme vzniklé těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 18-20 minut. Necháme zcela vychladnout.

Na krém smícháme (stačí lžící) 200 g lučiny s 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce a 4 lžícemi cukru moučka. Směsí naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou zdobicí špičkou a cupcakes ozdobíme.