Citronový koláč

Bylo nebylo, zase mě čekala jedna nedělní rodinná oslava. Upéct něco sladkého bylo tedy nutností. Nechtěla jsem péct nic těžkého a hutného a čokoládového, spíše jsem pátrala po něčem jarním a svěžím. Hned mě napadl key lime pie, limetkový koláč původem z Floridy, který jsem už několikrát pekla a strávníci z něj byli vždy nadšení. V obchodě jsem však nesehnala limetky, takže bylo jasno - koupím místo limet citrony a koláč bude citronový. A výsledek je úplně stejně boží!


Na 1 koláč potřebujeme:

300 g máslových sušenek (kupuji Zlaté Club s máslovou příchutí, ale mohou být i jiné)
150 g másla
4 žloutky
1 plechovku kondenzovaného mléka (cca 400 g)
špetku soli
2 větší citrony
1 kelímek smetany ke šlehání


Postup:
Předehřejeme si troubu na 150°C.

Rozdrtíme si 300 g máslových sušenek a rukama je spojíme se 150 g rozpuštěného másla. Vzniklé těsto rovnoměrně natlačíme do dortové formy o průměru 23 cm (není třeba ji vymazávat ani vykládat pečicím papírem). Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a pečeme cca 10 minut. Poté formu vytáhneme a necháme chvíli chladnout.

4 žloutky si vyšleháme do pěny. Přidáme 1 plechovku kondenzovaného mléka a opět šleháme, než hmota zbělá a nabyde na objemu. Přidáme štávu a kůru ze 2 větších citronů a opět chvíli mixujeme. Vlijeme na předpečený korpus a dáme opět na zhruba 10 minut péct, tentokrát na 160°C.

Koláč vytáhneme z trouby a necháme zcela zchladnout. Potom si dotuha vyšleháme 1 kelímek smetany ke šlehání a koláč ozdobíme.