Čokoládové muffiny s pekany

Minulé léto proběhla moje první svatební "zakázka". A ne jen tak pro někoho, ale rovnou pro jednu z mých nejlepších kamarádek Báru, se kterou se známe už od doby, kdy nám bylo jedenáct. Je jasné, že taková věc se musí řádně promyslet a nazkoušet. Už samotné vymýšlení bylo dost obtížné - původně byly samozřejmě v plánu cupcakes, ale vzhledem k místu konání svatby (Slovinsko) a sedmihodinové cestě autem bez klimatizace, kterou napečené dobroty musely absolvovat, jsme nakonec tento nápad opustily. Volba tedy padla na muffiny. Vymýšlení příchutě rovněž předcházel dlouhý brainstorming, ale nakonec jsme zvolily čokoládovo-ořechovou variantu, která měla šanci přežít náročné podmínky, ale zároveň byla chuťově vyladěná a dostatečně "fancy" pro svatební tabuli. Musím říct, že na svatbě sklidily velký úspěch, a tak se o recept na ně nyní konečně podělím...


Na 12 muffinů budeme potřebovat:

250 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
80 g kakaa
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
180 g cukru krupice
2 vejce
100 g slunečnicového oleje
250 ml podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu
100 g pekanových ořechů
100 g čokolády s 50 % kakaa




Postup:
Předehřejeme si troubu na 200°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.

V jedné míse si smícháme suché ingredience - 250 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 80 g kakaa, 1 lžíci prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody a 1/4 lžičky soli.

50 g pekanových ořechů a 100 g čokolády s 50 % kakaa si nakrájíme nahrubo na kousky.

Ve druhé míse si prošleháme do pěny 2 vejce a 180 g cukru krupice. Následně přišleháme 100 g slunečnicového oleje, 250 ml podmáslí a 2 lžičky vanilkového extraktu.

Suché ingredience pomalu přimícháme špachtlí do mokrých - jen do té doby, než se nám hmota spojí. Nakonec vmícháme 100 g nakrájené čokolády a 50 g nakrájených pekanů.

Těsto dávkujeme do připravených košíčků, vršky poklademe zbylými 50 g celých pekanů a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 minut.