Čokoládový cheesecake

Myslím, že většina z nás si už přeje, aby bylo konečně jaro. To je však ještě v nedohlednu, a nejen to, dokonce se má ještě víc ochladit. Co s tím? Já myslím, že poměrně spolehlivý lék, navíc v takovémto počasí snad i obhajitelný, je čokoláda. Hodně čokolády. Zkuste si ji dát ve formě tohoto božského a jednoduchého cheesecaku a hned vám bude veseleji!


Na 1 cheesecake potřebujeme:

250 g čokoládových nebo kakaových sušenek
75 g másla
1 vanička polotučného tvarohu (250 g)
200 g lučiny nebo žervé
1 balení zakysané smetany (190 g)
100 ml smetany ke šlehání
130 g cukru krupice
špetka soli
3 vejce
200 g čokolády s 50% obsahem kakaa
holandské kakao na posypání
50 g bílé čokolády


Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu si vyložíme zespodu i na bocích pečicím papírem.

250 g čokoládových nebo kakaových sušenek si rozdrtíme a smícháme se 75 g rozpuštěného másla. Vzniklé těsto rukama rovnoměrně natlačíme na spodek dortové formy a dáme péct na 10 minut.

200 g čokolády s 50% obsahem kakaa si rozpustíme buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (nezapomeňte vždy po cca 30 sekundách vytáhnout a promíchat, jinak se čokoláda připálí) a necháme chladnout.

V míse si prošleháme 1 vaničku polotučného tvarohu (250 g) se 200 g lučiny nebo žervé, 1 balením zakysané smetany (190 g), 100 ml smetany ke šlehání a 130 g cukru krupice. Přidáme větší špetku soli, 3 vejce a opět prošleháme. Nakonec špachtlí vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Touto směsí zalijeme předpečený korpus.

Teplotu v troubě snížíme na 140°C a dáme péct na 85 minut ve vodní lázni (dortovou formu obalíme zvnějšku alobalem a pak ji takto postavíme do hlubšího plechu naplněného vodou). Po vytažení by boky cheesecaku měly být pevné, ale střed lehce třaslavý.

Necháme vychladnout, posypeme holandským kakaem a ozdobíme hoblinkami nastrouhanými z 50 g bílé čokolády. Před podáváním dáme chladit do lednice alespoň na několik hodin.