Čokoládový koláč s malinami

Když jsem byla před pár týdny na návštěvě v Lublani u kamarádky Manci, ukázala mi jednu svou oblíbenou kuchařku (ano, mám foodie kamarády - vrána k vráně sedá!), která se jmenuje "Toplo priporočam" - tak se slovinsky řekne "vřele doporučuji". Kuchařka se mi tak zalíbila, že jsem si z ní hned několik stránek pro inspiraci vyfotila (ještě, že je slovinština tak podobná češtině!). Po návratu domů jsem si pak jeden recept upravila podle svého a upekla tento výborný čokoládovo-malinový koláč. A opravdu - vřele doporučuji!



Na 1 koláč potřebujeme:

Těsto:
100 g hladké pšeničné mouky
100 g pohankové mouky (lze nahradit klasickou hladkou)
100 g másla
1 lžíce cukru moučka
špetka soli
3 lžíce studené vody

Čokoládová náplň:

300 g smetany ke šlehání (1,5 kelímku)
200 g čokolády s 80 % kakaa
100 g čokolády s 50 % kakaa

Malinový přeliv:

300 g mražených nebo čerstvých malin
1 lžíce škrobu rozmíchaná v 1 lžíci vody
4-6 lžic cukru krupice




Postup:
Předehřejeme si troubu na 175°C.

Na korpus si smícháme 100 g hladké pšeničné mouky, 100 g pohankové mouky, 100 g másla o pokojové teplotě, 1 lžíci cukru moučka, špetku soli a 3 lžíce co nejledovější vody. Rukama rychle vypracujeme hladké těsto a natačíme ho rovnoměrně do koláčové nebo dortové formy (není třeba je předem vysypávat nebo vymazávat). Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut.

Mezitím si připravíme čokoládovou náplň. V kastrolku si rozehřejeme 300 g smetany ke šlehání (1,5 kelímku) až téměř k bodu varu. Potom odstavíme z plotny a smícháme s 200 g nalámané čokolády s 80 % kakaa a 100 g nalámané čokolády s 50 % kakaa - mícháme tak dlouho, dokud se nám čokoláda nerozpustí a vše se dokonale nespojí. Čokoládovou hmotu pak nalijeme na upečený korpus a necháme chladnout.

Malinový přeliv si připravíme tak, že 300 g mražených nebo čerstvých malin (pokud použijeme čerstvé, podlijeme je asi dvěma lžícemi vody) zahřejeme za stálého míchání v kastrolku se 4-6 lžícemi cukru krupice (méně cukru použijeme u čerstvých malin). Jakmile se nám ovoce rozvaří, přidáme 1 lžíci škrobu rozmíchanou v 1 lžíci vody. Necháme chladnout.

Jakmile nám zchladne koláč s čokoládou, dáme ho asi na 15 minut do mrazáku, aby čokoláda trochu ztuhla. Potom vyndáme, přelijeme připravenými zchladlými malinami a rovnoměrně rozetřeme. Opět dáme ztuhnout - buď do lednice, nebo na chvilku do mrazáku.