Na 1 vyšší dort o průměru 20 cm potřebujeme:
Na 2 korpusy:
2 x 2 vejce
2 x 160 g cukru krupice
2 x 130 ml oleje
2 x 160 ml podmáslí
2 x 160 g hladké mouky
2 x 30 g kakaa
2 x 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
2 x 1 lžička jedlé sody
2 x velká špetka soli
Na jahodové pyré:
400 g mražených jahod
5 lžic cukru krupice
3 lžíce vody
9 lžiček kukuřičného škrobu
Na tvarohovo-mascarponový krém:
600 g mascarpone
250 g tučného tvarohu ve vaničce
220 g cukru moučka
+ ovoce dle chuti na ozdobení (cca 250-300 g)
+ cukr moučka na poprášení (nemusí být)
600 g mascarpone
250 g tučného tvarohu ve vaničce
220 g cukru moučka
+ ovoce dle chuti na ozdobení (cca 250-300 g)
+ cukr moučka na poprášení (nemusí být)
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Nachystáme si pečicí formu na dort o průměru 20 cm - já to dělám tak, že si na plech nachystám dvě vrstvy alobalu, na ty položím kolečko vystřižené z papíru na pečení, které je o něco větší, než je průměr formy, na to dám dortovou formu a alobal kolem ní namačkám, aby nic nevyteklo ven. Vnitřek formy vymažu tenkou vrstvou másla a vyložím proužkem pečicího papíru.
V mixéru si vyšleháme 2 vajíčka se 160 g cukru krupice, až zesvětlají a nabudou. Poté vešleháme 130 ml oleje a 160 ml podmáslí. Nakonec vmícháme 160 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody a velkou špetku soli.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme kolem 30 minut (zda je těsto hotové, vyzkoušíme špejlí). Celkem takto uděláme 2 korpusy, které po zchladnutí každý jednou prokrojíme (a pokud je třeba, nahoře seřízneme dorovna), celkem tedy budeme mít korpusy 4.
Do rendlíku dáme 400 g mražených jahod, 5 lžic cukru krupice a 3 lžíce vody. Vaříme na mírném plameni, dokud nejsou jahody rozvařené, a potom ještě promixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Poté přidáme 9 lžiček kukuřičného škrobu dohladka rozmíchaného v trošce vody a ještě krátce povaříme, aby pyré zhoustlo. Dáme stranou vychladit.
Krém je nejjednodušší - 600 g mascarpone si spolu s 250 g tučného tvarohu ve vaničce a 220 g cukru moučka rozmícháme v míse lžící.
V mixéru si vyšleháme 2 vajíčka se 160 g cukru krupice, až zesvětlají a nabudou. Poté vešleháme 130 ml oleje a 160 ml podmáslí. Nakonec vmícháme 160 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody a velkou špetku soli.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme kolem 30 minut (zda je těsto hotové, vyzkoušíme špejlí). Celkem takto uděláme 2 korpusy, které po zchladnutí každý jednou prokrojíme (a pokud je třeba, nahoře seřízneme dorovna), celkem tedy budeme mít korpusy 4.
Do rendlíku dáme 400 g mražených jahod, 5 lžic cukru krupice a 3 lžíce vody. Vaříme na mírném plameni, dokud nejsou jahody rozvařené, a potom ještě promixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Poté přidáme 9 lžiček kukuřičného škrobu dohladka rozmíchaného v trošce vody a ještě krátce povaříme, aby pyré zhoustlo. Dáme stranou vychladit.
Krém je nejjednodušší - 600 g mascarpone si spolu s 250 g tučného tvarohu ve vaničce a 220 g cukru moučka rozmícháme v míse lžící.
Sestavení dortu: jahodové pyré si rozdělíme na 3 stejné části, krém na 4 části. Začneme vrstvit - první je korpus, pak část jahodového pyré, které naneseme asi 1 cm od okraje, aby nám potom nezabarvilo boky dortu, a část krému. Takto pokračujeme až po 3. korpus. Na poslední korpus již naneseme jen krém, přičemž touto poslední částí krému pomažeme nejen vršek, ale i boky dortu (nejlépe to jde cukrářskou kartou). Dort dáme alespoň na několik hodin vychladit do lednice, aby dobře ztuhnul - je vysoký, takže to opravdu je třeba, aby se dal přenášet a krájet bez rozpadání a rozjíždění se. Těsně před podáváním poklademe cca 250-300 g oblíbeného ovoce a poprášíme moučkovým cukrem.