Čokoládový naked cake

Po dlouhé poporodní pauze (já vím, jsem ostuda) tu máme konečně nový recept, a zrovna dortový. Já se popravdě dortům celkem vyhýbám. Přijde mi, že je péct moc neumím, je s nimi spousta práce a pak po dlouhých hodinách vypékání, chladnutí a pečlivého rozkrajování korpusů hrozí, že se sestavení nepovede a dort se stejně celý rozpadne, nebo, a co je horší, bude blbě a suše chutnat, protože v dortech bývá často moc korpusů a málo krému. Celkově se mi vždycky zdálo, že dorty jsou vlastně hlavně na efekt. ALE! Naked cakes jsou trochu něco jiného. Je to hitovka posledních let, a to oprávněně, protože nejen skvěle vypadají, ale jsou moderní i svým složením. Díky bohu, že už odzvonilo takovým těm suchým marmeládovým dortům s máslovým krémem, které jsou potažené marcipánem! Takže i když, jak už jsem říkala, dorty nepeču ráda, naked cake jsem si někdy vyzkoušet přece jen chtěla. Nakonec jsem si ho vyzkoušela dokonce několikrát, protože mě kamarádka požádala, zda bych jí jeden takový neupekla na svatbu. To je samozřejmě velká zodpovědnost, takže jsem zkoušela a zkoušela a snažila se recept vyladit k dokonalosti. Na dlouho už mám zase naháčů dost, ale ten poslední, co se pekl na den D, tedy svatbu, se povedl - hosté si prý moc pochvalovali, jak byl svěží a vláčný. Takže pokud chcete (nejen na svatbu, ale i k jakékoliv jiné příležitosti), upečte si jej klidně taky!



Na 1 vyšší dort o průměru 20 cm potřebujeme:

Na 2 korpusy:
2 x 2 vejce
2 x 160 g cukru krupice
2 x 130 ml oleje
2 x 160 ml podmáslí
2 x 160 g hladké mouky
2 x 30 g kakaa
2 x 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
2 x 1 lžička jedlé sody
2 x velká špetka soli


Na jahodové pyré:
400 g mražených jahod
5 lžic cukru krupice
3 lžíce vody
9 lžiček kukuřičného škrobu

Na tvarohovo-mascarponový krém:
600 g mascarpone
250 g tučného tvarohu ve vaničce
220 g cukru moučka

+ ovoce dle chuti na ozdobení (cca 250-300 g)
+ cukr moučka na poprášení (nemusí být)



Postup:
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Nachystáme si pečicí formu na dort o průměru 20 cm - já to dělám tak, že si na plech nachystám dvě vrstvy alobalu, na ty položím kolečko vystřižené z papíru na pečení, které je o něco větší, než je průměr formy, na to dám dortovou formu a alobal kolem ní namačkám, aby nic nevyteklo ven. Vnitřek formy vymažu tenkou vrstvou másla a vyložím proužkem pečicího papíru.

V mixéru si vyšleháme 2 vajíčka se 160 g cukru krupice, až zesvětlají a nabudou. Poté vešleháme 130 ml oleje a 160 ml podmáslí. Nakonec vmícháme 160 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody a velkou špetku soli.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme kolem 30 minut (zda je těsto hotové, vyzkoušíme špejlí). Celkem takto uděláme 2 korpusy, které po zchladnutí každý jednou prokrojíme (a pokud je třeba, nahoře seřízneme dorovna), celkem tedy budeme mít korpusy 4.

Do rendlíku dáme 400 g mražených jahod, 5 lžic cukru krupice a 3 lžíce vody. Vaříme na mírném plameni, dokud nejsou jahody rozvařené, a potom ještě promixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Poté přidáme 9 lžiček kukuřičného škrobu dohladka rozmíchaného v trošce vody a ještě krátce povaříme, aby pyré zhoustlo. Dáme stranou vychladit.

Krém je nejjednodušší - 600 g mascarpone si spolu s 250 g tučného tvarohu ve vaničce a 220 g cukru moučka rozmícháme v míse lžící.

Sestavení dortu: jahodové pyré si rozdělíme na 3 stejné části, krém na 4 části. Začneme vrstvit - první je korpus, pak část jahodového pyré, které naneseme asi 1 cm od okraje, aby nám potom nezabarvilo boky dortu, a část krému. Takto pokračujeme až po 3. korpus. Na poslední korpus již naneseme jen krém, přičemž touto poslední částí krému pomažeme nejen vršek, ale i boky dortu (nejlépe to jde cukrářskou kartou). Dort dáme alespoň na několik hodin vychladit do lednice, aby dobře ztuhnul - je vysoký, takže to opravdu je třeba, aby se dal přenášet a krájet bez rozpadání a rozjíždění se. Těsně před podáváním poklademe cca 250-300 g oblíbeného ovoce a poprášíme moučkovým cukrem.