Jablečný smetanový koláč

A máme tu další jablečný recept! Ještě, že alespoň jablka se v zimě dají sehnat za rozumnou cenu a dobré chuti. Takové zimní jahody nebo borůvky, to totiž není žádná sláva. Tak hurá do obchodu pro čtyři jablíčka a můžeme se pustit do pečení téhle dobroty! A nebojte, i když možná kombinace jablek a smetany zní trochu zvláštně, pasuje to k sobě přímo náramně.


Na 1 koláč budeme potřebovat:

Těsto:
115 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
125 g másla
1 lžíce cukru moučka
špetka soli
2 lžíce studené vody

Náplň:
4 střední jablka
2 vanilkové cukry
větší špetka mletého kardamomu (nemusí být)
70 g cukru krupice
2 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání (200 g)



Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.

Všechny ingredience na těsto, tj. 115 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 125 g másla, 1 lžíci cukru moučka, špetku soli a 2 lžíce studené vody rukama zpracujeme na hladké těsto, které si, než si připravíme jablka, dáme uležet do ledničky.

4 střední jablka si oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Vyndáme si těsto z lednice a namačkáme ho na dno a kraje dortové nebo hlubší koláčové formy (není třeba vymazávat). Dno propícháme vidličkou, rovnoměrně naskládáme měsíčky jablek a dáme do trouby péct na 20 minut.

2 vanilkové cukry, větší špetku mletého kardamomu a 2 vejce společně prošleháme. Poté přilijeme 1 kelímek smetany ke šlehání a opět prošleháme. Směsí přelijeme předpečený korpus s jablky a dáme péct na dalších 35 minut (prvních 15 minut teplotu necháme na 180 stupních, na dalších 20 minut ji snížíme na 160°C).