Quiche s pórkem a slaninou

Původně měl tento blog být jen o sladkém pečení, ale, přiznejme si to, občas se taky musí udělat něco, co je prostě normálně "na jídlo". Teplá večeře, oběd na další den... Člověk se nemůže živit pouze sladkostmi (ach jo). Quiche [čteno kyš] neboli slaný koláč jsem dělala už mockrát v nejrůznějších variacích a pokaždé byl úžasný. Nejde na něm v podstatě nic zkazit, ingredience lze libovolně obměňovat dle toho, co máte zrovna v lednici, dá se jíst teplý i studený, dobře se přenáší... no, abych to zkrátila, quiche má prostě jen samá pozitiva. Tento recept je pak jakousi variací na slavný quiche lorraine, jenom je napůl z pohankové mouky a je v něm pórek.


Na 1 koláč potřebujeme:

Těsto:
100 g hladké mouky
100 g pohankové mouky polohrubé
100 g másla o pokojové teplotě
1 lžička soli
3 lžíce studené vody

Náplň:
200 g plátkové slaniny
1 lžíce olivového oleje
1 pórek
3 vejce
1 kelímek smetany ke šlehání
100 ml mléka
170 g sýra dle chuti (já jsem použila Grana Padano, ale lze i eidam, gouda, ementál...)
1 lžička sušeného tymiánu
2 velké špetky soli
čerstvě mletý pepř dle chuti


Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C.

Do mísy dáme 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé pohankové mouky, 100 g másla o pokojové teplotě nakrájeného na kostičky, 1 lžičku soli a 3 lžíce co nejstudenější vody a vše rukama rychle zpracujeme na těsto.

Připravené těsto opět rukama vmačkáme na dno a kraje koláčové formy (nebo lze použít i formu dortovou). Formu není třeba vymazávat. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 15 minut péct. Jakmile korpus vyndáme, troubu zesílíme na 175°C.

200 g plátkové slaniny nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi s 1 lžící olivového oleje.

3 vejce si rozklepneme do mísy a ručně je metličkou krátce prošleháme s 1 kelímkem smetany ke šlehání a 100 ml mléka. Přidáme 1 lžičku sušeného tymiánu, 2 velké špetky soli, dle chuti opepříme a opět chvíli šleháme, aby se vše promíchalo.

K vaječné směsi přimícháme 170 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano, přiravenou osmaženou slaninu a na půlkolečka nakrájený omytý pórek.

Směsí zalijeme korpus a vše dohromady pečeme na 175°C zhruba 30 minut.